În perioada 14-16 noiembrie 2014 programatori, designeri, oameni de marketing şi oameni de afaceri s-au întâlnit la Timişoara în cadrul Startup Weekend. Susţinut de Google for Entrepreneurs, evenimentul se adresează domeniului IT web şi presupune crearea unui startup în 54 de ore. Evenimentul a reprezentat o adevărată provocare pentru echipa formată din doi liceeni ai CNER, Mugur Tomiţă şi Răzvan Bîrgăoanu din clasa a X-a A.
Energici, doritori să acumuleze experienţă şi cu o viziune proaspătă şi pragmatică, băieţii noştri au programat timp de trei zile cot la cot cu specialişti în domeniul IT. Odată ajunşi la Timişoara, prima impresie asupra adversarilor a fost copleşitoare: “Eram cei mai mici de acolo. Eram mai apropiaţi de vârstă de copiii lor decât de ei”, spune Răzvan.
În cadrul primei probe, pitching, cei doi au avut la dispoziţie un minut pentru a-şi prezenta ideea, după care cele mai bune 8 idei urmau să fie selectate prin votul publicului. Software-ul creat de ei se numeşte Perfect şi are ca scop sporirea încrederii în sine. Aplicaţia pune la dispoziţie întrebări şi teste de personalitate, cu ajutorul cărora utilizatorul îşi creează un profil psihologic. În funcţie de insecurităţile şi talentele identificate, aplicaţia generează o serie de task-uri menite să ajute utilizatorul să îşi depăşească limitele şi să îşi pună în valoare aptitudinile. Astfel, software-ul nu numai că descoperă punctele slabe şi punctele forte ale utilizatorului, dar îi şi propune primii paşi către a le diminua, respectiv a le îmbunătăţi.
Dintre cele 20 de idei propuse de echipele de participanţi, una dintre cele 8 selectate pentru etapa următoare a fost Perfect. Astfel a început un maraton de 54 de ore în care au trebuit să transforme prototipul într-un produs final. În acest stadiu, echipele selectate aveau posibilitatea de a fi completate de unii membri respinşi iniţial. Dezavantajul băieţilor a fost că niciun participant nu s-a oferit să facă parte din echipa lor: “Nimeni nu ne lua în seamă. Ne-am simţit mici, dar cu ambiţii mari”.
Cu toate materialele necesare puse la dispoziţie de către organizatori, proiectul începea să ia formă. În cea de-a doua zi, după o noapte lungă, a apărut o nouă provocare: mentorii. Fiecare idee a fost evaluată pe parcursul celor 54 de ore de către mentori, adică specialişti în IT, marketing, business, printre care se numără Pekka Abrahamson, profesor şi decan, Computer Science faculty, Free University of Bozen-Bolzano, Irina Marinescu, marketing strategist, Josef Dunne, CEO @ Babelverse şi mulţi alţii. Feedback-ul primit de către echipa lui Mugur şi Răzvan a fost negativ şi descurajant: “Mentorii ne-au distrus din toate punctele de vedere. Era un moment în care ne gândeam să plecăm acasă”, mărturiseşte Mugur. Astfel, s-au hotărât să ia o pauză şi au ieşit în centrul Timişoarei.
La întoarcere, cu mintea limpede şi forţe noi, au reconstruit proiectul de la zero. De asemenea, au primit un mare ajutor de la colegul lor, Răzvan Apostu, elev în clasa a X-a B, care de acasă, din Iaşi, s-a ocupat de grafică şi design.
Ultima etapă a competiţiei a constat în prezentarea proiectului finalizat si a mvp-ului, după care a urmat desemnarea celor 4 premii. De data aceasta, mentorii, în calitate de juriu, au fost impresionaţi de munca celor doi elevi şi le-au acordat premiul “Honorable Mention”, un echivalent pentru locul IV. La înmânarea premiului, unul dintre cei mai severi mentori, Pekka Abrahamson, i-a felicitat spunându-le “Guys, you rock!”.
Când i-am întrebat ce i-a determinat să participe, Mugur a spus: ”Noi avem o tehnică. Se numeşte <
Pentru Mugur şi Răzvan, Startup Weekend Timişoara a însemnat o oportunitate de a-şi materializa viziunea şi de a-şi testa limitele, demonstrând totodată că spiritul tânăr şi entuziast tinde mereu către a fi Perfect.
Irina Măgureanu, clasa a X-a A