Evenimente

InfO(1) Cup 2022

Astăzi, 19 februarie 2022, a avut loc festivitatea de premiere a celei de a şasea ediţii a Concursului Internaţional de Informatică Info(1) Cup, concurs organizat de Centrul de Excelenţă Prahova. La acest concurs au participat peste 160 de elevi din 14 ţări. România a fost reprezentată de 3 echipe naţionale, formate din membri ai lotului naţional de juniori 2021, echipe ale Centrelor de Excelenţă, precum şi două echipe care au reprezentat Colegiul Naţional de Informatică "Tudor Vianu" Bucureşti şi Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.

Concursul a constat din două probe care s-au desfăşurat pe 12 şi 13 februarie 2022, probe la care elevii au avut de rezolvat probleme de natură algoritmică. Evaluarea a fost realizată cu CMS, sistemul de evaluare automată utilizat şi la Olimpiada Internaţională de Informatică, sistem care începând din 2021 este utilizat şi la olimpiadele de informatică din România..

Din Iaşi au participat la această competiţie 5 elevi: Cozma Tiberiu, de la Liceul de Informatică Grigore Moisil Iaşi şi participant la cursurile Centrului de pregătire pentru olimpiada de informatică al elevilor de gimnaziu şi elevilor din clasele XI-XII "InfoGim – Hai la Olimpiadă!". Tiberiu a obţinut medalie de argint, un rezultat excepţional, deja mediatizat.

De la Centrul de Excelenţă Iaşi au participat 4 elevi de clasa a IX-a: Andrei Ciobanu, elev la Colegiul Naţional şi Ilinca Loghinoaia, Andrei Vereştiuc şi Ioan Floriştean, elevi la Colegiul Naţional "Emil Racoviţă". Toţi cei 4 concurenţi au avut o poziţie onorantă în clasament, Andrei Ciobanu şi Ioan Floriştean obţinând medalii de bronz.

Ne bucurăm pentru succesul lor şi le dorim succese tot mai mari în continuare, în competiţiile care vor urma!

Festivitatea de premiere poate fi urmărită online:

https://www.youtube.com/watch?v=xDAqRgZrC8c&t=1s

Pentru alte informaţiii: info1cup.com

Imagini din timpul competiţiei:

Alexandra Orzetic – premiul I la Concursul Naţional "ÎnțeLEGE drepturile"

Alexandra Orzetic, din clasa a X-a D, a participat la concursul naţional "ÎnțeLEGE drepturile", la categoria clip video şi a fost desemnată câştigătoare la categoria sa! Felicitări, dragă Alexandra!

Filmul Alexandrei, intitulat "Articolul 51", este povestea emoţionantă a unor copii din Scobâlţeni, jud Iaşi, însă ilustrează drama pe care foarte mulţi copii din România au trăit-o în perioada pandemiei şi… nu doar atunci. Mesajul este simplu şi percutant "Toţi copiii au visuri! Toţi copiii au dreptul la educaţie!". Filmul Alexandrei ne sensibilizează şi ne provoacă să ieşim din zona noastră de confort, să conştientizăm existenţa unei lumi diferite de cea în care trăim, dar deopotrivă să conştientizăm şansele pe care le avem fiecare dintre noi (elevi şi profesori), precum şi responsabilităţile pe care le implică aceste şanse, faţă de noi înşine, dar şi faţă de lumea în care trăim.

Concursul național "ÎnțeLEGE drepturile", organizat de către Salvați Copiii, este o componentă a programului Și noi avem drepturi!, care se desfășoară încă din 1990, având ca scop informarea copiilor în vederea conștientizării drepturilor și responsabilităților lor. Concursul și-a propus să determine gradul de cunoaștere a legii de către copii, să stimuleze dorința acestora de implicare în crearea și dezvoltarea unor materiale adaptate vârstei și nivelului propriu de cunoaștere care să faciliteze contactul acestora cu legile care le promovează drepturile și îi protejează.

Criteriile de evaluare, pe baza cărora au fost desemnaţi câştigătorii:

  • Relevanța pentru tema concursului
  • Nota artistică a materialului (originalitate, stil, grafică)
  • Exprimare şi complexitate tehnică (claritate, coerenţă, logică, corectitudine).

Rezultate la concursul "Gândirea critică în era digitală! Stop ştirilor false!"

Elevii din clasa a X-a D, profilul ştiinţele naturii, au ales să exploreze un subiect fierbinte al secolului în care trăim: "ştirile false". "Ştirile false" nu sunt o "invenţie" a acestui secol, dar odată cu dezvoltarea tehnologiei informaţiei şi a instrumentelor care permit utilizatorilor Internet-ului să creeze şi să distribuie cu uşurinţă conţinut, ştirile false au devenit un real pericol. Scopul demersului nostru a fost de a ne dezvolta abilităţile de a identifica semnalele de manipulare din media clasică și online, de  a aplica gândirea critică în referitor la conținutul online, de a verifica ştirile pentru a preveni asimilarea și diseminarea informațiilor incorecte, incomplete sau false promovate pe Internet.

Am desfăşurat şi continuăm să desfăşurăm împreună activităţi pe această temă (unele dintre acestea fiind prezentate în acest articol). Patru elevi din clasa a X-a D au decis să realizeze un film cu această temă şi să se înscrie la concursul "Gândirea critică în era digitală! Stop ştirilor false!" organizat de Organizaţia Salvaţi copiii! în cadrul proiectului "Ora de Net": Alexandra Orzetic, Elena Stoian, Rareş Caliniuc şi Daniel Colun.

Au fost publicate rezultatele la concurs, filmele realizate fiind apreciate de către juriu şi situate pe primele locuri în clasament.

Felicitări tuturor elevilor pentru implicarea, creativitatea şi responsabilitatea socială de care dau dovadă!

Prof. Emanuela Cerchez