Ruxandra şi Theodora

Ruxandra şi Theodora Constantin, absolvente ale Colegiului Naţional „Emil Racoviţă" Iaşi, sunt un exemplu grăitor al întâlnirii dintre pasiune şi perseverenţă. Eleve ale acestei şcoli din clasa a V-a, ele sunt un model pentru orice adolescent, atât din punct de vedere şcolar, cât şi extraşcolar. Cele două surori gemene au fost de acord să ne transmită câteva gânduri într-un scurt interviu.

Felicitări pentru rezultatele de la examenul de bacalaureat! Theodora, tu ai dat examenul în sesiunea specială pentru olimpici. Ce a însemnat olimpiada internaţională din Bali pentru tine?

Theodora: Mulţumim! Pe de o parte, olimpiada a fost o oportunitate de a mă afla într-un mediu academic, alături de sute de elevi care au aceeaşi pasiune ca mine. După cum au spus şi organizatorii, prieteniile făcute sunt adevăratul premiu, nu medaliile. Pe de altă parte, a fost o recompensă pentru munca depusă de-a lungul liceului.

Ruxandra, şi tu ai aceeaşi pasiune pentru ştiinţe ca Theodora, însă te-ai îndreptat spre concursurile interdisciplinare. Ce te-a atras către acestea? 

Ruxandra: Pot spune că mi-a plăcut dintotdeauna să caut legăturile dintre ştiinţe pentru a înţelege mai bine fenomenele naturii. Astfel, deşi am început prin a studia geografia, fizica mi-a oferit răspunsurile la multe întrebări.

V-aţi remarcat şi în cadrul proiectelor şcolare la care aţi participat. Cred că cei mai mulţi dintre elevii şcolii vă cunosc de la concertele la care aţi cântat. 

Ruxandra: Într-adevăr, ne-a plăcut din totdeauna să ne implicăm în proiectele şcolii, printre care şi concertele organizate. Eu cânt la chitară bass, iar Theodora la chitară electrică. Am putea spune că ne completăm una pe cealaltă.
Theodora: Avem şi o formaţie în care cântăm împreună. Fiind pasionate de muzică, am învăţat singure să cântăm la aceste instrumente.

Ce alte hobby-uri mai aveţi?

Theodora: Ne place foarte mult să călătorim, să vedem locuri noi, să cunoaştem alţi oameni. Când eram mici, ne plăcea să ne uităm la desenele animate cu Willy Fog şi ne doream să facem şi noi expediţii asemănătoare. Cel mai mult ne atrage cultura asiatică, astfel încât, pentru mine, olimpiada din Indonezia a fost un prim pas în cunoaşterea acesteia. 
Ruxandra: Tot călătorind am descoperit şi alte hobby-uri, cum ar fi scufundările. Nu am vrut să ne limităm doar la cele 29 de procente din suprafaţa Pământului reprezentate de uscat, iar în ultima vacanţă am obţinut certificatul PADI Open WaterDiver. 

Ce facultăţi veţi urma din toamnă?

Ruxandra: Eu voi urma cursul de Engineering Science (Ştiinţa ingineriei) în cadrul Universităţii Oxford. 

Felicitări! În ce a constat procesul de admitere?

Ruxandra: Mulţumesc! Pe lângă aplicaţia pe UCAS, care este aceeaşi pentru toate facultăţile din Marea Britanie, am susţinut examenul PAT (PhysicsAptitude Test) şi mai multe interviuri la Universitate.
Theodora: Eu am aplicat pentru cursul de Biomedical Sciences (Ştiinţe Biomedicale) şi am fost acceptată la mai multe facultăţi, urmând să aleg oferta de la Imperial College London. 

Majoritatea elevilor care participă la Olimpiada de Biologie aleg să studieze medicina. Care este diferenţa dintre cele două şi ce te-a determinat să faci această alegere? 

Theodora: Sunt sigură că toată lumea ştie ce este medicina, dar nu foarte mulţi au auzit de ştiinţe biomedicale. Pe scurt, acest curs pune bazele unei cariere de cercetare în medicină. La început, am oscilat între cele două facultăţi, dar acum sunt sigură că vreau să fac cercetare. Partea bună este că, dacă mă răzgândesc, am şansa să aplic la medicină şi să încep direct din anul trei. 

Fiecare persoană are o imagine a viitorului său. Voi ce vedeţi în această imagine? 

Ruxandra: În următorii patru ani voi studia la facultatea la care am aplicat şi cu siguranţă voi continua să îmi urmez pasiunile. Eu şi Theodora va trebui să locuim în oraşe diferite, ceea ce ar putea fi o provocare, având în vedere că tot timpul am stat împreună. 
Theodora: Cred că după terminarea cursului voi aplica pentru un master şi/ sau doctorat. Planul meu, momentan, este să rămân în Londra şi sper ca, prin munca mea, să pot ajuta alţi oameni... Nu-ţi face griji, Ruxandra, te primesc oricând la mine!

Vă mulţumesc pentru răspunsuri şi vă urez mult succes în continuare!

Theodora la Olimpiada Internaţională de Biologie 2014, Bali

A consemnat Zăvoi Alexandra