TU PARLES FRANÇAIS ? NOI TE ANGAJĂM !

« Dessins en liberté » / „Desene în libertate”.

Participanți - elevi din clasele a X-a C și D, a XII-a C și E
Profesori coordonatori – Simona Nenov, Simina Bădărău

Vineri, 18 noiembrie 2016, în cadrul programului Școala Altfel, elevi francofoni de la Colegiul Național ,,Emil Racoviță’’ au participat la activități extrem de interesante organizate la Institutul Francez din Iași.

1. Activități  de orientare profesională, de consiliere, dar și de formare  a abilităților de viață, de relaționare, de comunicare.
Ajuns la cea de-a patra ediţie, evenimentul „TU PARLES FRANÇAIS ? NOI TE ANGAJĂM !” și-a  propus să prezinte limba franceză drept un atu pentru angajare şi să ofere piste practice în acest sens.  În acest context, elevii au fost încântați să exerseze în cadrul unui Atelier de redactare a CV-urilor şi scrisorilor de motivaţie interacționând cu domnul  Aurélien Amigues, lector de franceză la Universitatea ,,Alexandru Ioan Cuza’’ și atașat pentru cooperare educativă la IFI.
Au urmat prezentări și sfaturi practice din partea  unor  reprezentanţi ai companiilor Accenture şi Webhelp din Iași. Aceștia au răspuns la întrebări de tipul ,,Care sunt aşteptărilor angajatorilor ?’’, ,Cum să te prezinți la un interviu ?’’ sau au încercat să ne arate cum angajatorii moderni favorizează evoluția salariaților.

2. O lecție de cetățenie democratică realizată altfel.
Activitățile practice au fost completate  de prezentarea  unei expoziții inedite. Institutul Francez şi binecunoscuta publicaţie „Courrier International” propun publicului din Iaşi o expoziţie de desene – caricaturi, cu titlul „Desene în libertate”. Scopul  este acela de a suscita dezbateri în jurul ideii de  libertate.  Ne-am adresat astfel întrebări  în fața celor 12 panouri cu desene realizate de 50 de desenatori din lumea întreagă. Fiecare panou este consacrat unei tematici precise legate de libertatea de expresie : cenzura, internetul, corupţia, drepturile femeii, rebeliunile, climatul, sportul, rasismul etc. Desenele, realizate de desenatori de 45 de naţionalităţi, sunt realizate în ecou la atacurile de la „Charlie Hebdo” din ianuarie 2015.

1-parles
10-parles
11-parles
12-parles
13-parles
14-parles
2-parles
3-parles
4-parles
5-parles
6-parles
7-parles
8-parles
9-parles