Viruşi şi antiviruşi

15 noiembrie 2016

De ziua Colegiului Naţional “Emil Racoviţă”, elevii de la clasele de matematică-informatică a IX-a A şi B, a X-a A şi B şi a XI-a A au participat la un eveniment special susţinut de 3 absolvenţi ai şcolii noastre, studenţi la Facultatea de Informatică Iaşi şi angajaţi ai firmei BitDefender: Dragoş Aioanei, Eduard Budacă şi Robert Ciobotaru. Cu mult umor, dar şi cu rigurozitate ştiinţifică, cei trei invitaţi au făcut o trecere în revistă a principalelor produse de securitate la nivelul anului 2017, a categoriilor de viruşi în funcţie de modul de acţiune al acestora, precum şi a metodelor utilizate pentru detecţia viruşilor. Şi cum un exemplu bine ales valorează cât multe multe cuvinte, au demonstrat concret, utilizând o maşină virtuală, cum acţionează unii dintre cei mai periculoşi viruşi ai momentului.

Inevitabil, elevii i-au copleşit cu întrebări, dar tinerii noştri informaticieni le-au făcut faţă cu succes şi chiar au premiat elevii care au pus cele mai interesante întrebări sau au dat cele mai bune răspunsuri,  precum şi pe cei mai curajoşi voluntari în detectarea viruşilor.

Conţinutul prezentării a fost foarte interesant, modul de prezentare deosebit de atractiv, dar peste acestea,  entuziasmul debordant cu care cei trei tineri absolvenţi de Racoviţă s-au întors în şcoală, pentru a împărtăşi din experienţa lor celor care îi urmează, a fost cuceritor.  Pentru noi profesorii, întâlnirea de astăzi a fost cel mai bun răspuns la întrebarea pe care o primim uneori de la elevi: “Ce vă motivează să fiţi profesor?”

Prezentări:
Produse de securitate în 2017 – Robert Ciobotaru
Viruşi şi antiviruşi – Dragoş Aioanei şi Eduard Budacă

Galerie de imagini