EDIT 2013

În perioada 18-19 mai s-a desfăşurat competiţia de dezbateri academice „EDIT 2.0” în format World Schools, la care au participat 20 de echipe de liceeni din Iaşi, Botoşani, Bacău, Bucureşti, Gura Humorului, Câmpulung Moldovenesc şi Suceava. Participanţii au dezbătut două moţiuni pregătite:
1. Răspândirea tehnologiilor de supraveghere în spaţiile publice face societatea un loc mai bun.
2. Campaniile pentru promovarea egalităţii în drepturi a minorităţilor au mai degrabă efecte negative decât pozitive.
şi una impromptu:
Acest Parlament ar renunţa la sistemul bazat pe obiecte de studiu obligatorii pentru elevii de liceu şi ar permite acestora să îşi aleagă obiectele de studiu pe durata celor 4 ani de liceu.
În cadrul acestor runde, elevii şi-au dezvoltat şi exersat abilităţile de gândire critică, lucru în echipă, retorică şi oratorie, descoperind, de asemenea, numeroase informaţii şi puncte de vedere legate de subiectele propuse.

Edit1
Edit10
Edit11
Edit14
Edit15
Edit16
Edit2
Edit3
Edit4
Edit5
Edit6
Edit7

Câştigătorii de anul acesta au fost Laura Constantin, Isabela Burculeţ şi Dimitrios Popa de la Colegiul Naţional „Mihai Viteazul” şi Colegiul Naţional „Gheorghe Şincai” din Bucureşti, coordonaţi de Andrei Stelea, cu toţii din cadrul clubului de dezbateri „Pache”. Locul al doilea la echipe a fost obţinut de delegaţia Colegiului „Alexandru cel Bun” din Gura Humorului iar pe locul al treilea s-au situat două echipe de la Colegiul Naţional „Grigore Moisil” din Oneşti şi de la Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi.
Primele locuri în clasamentul pe vorbitori a fost ocupat, în ordine descrescătoare, de Laura Constantin şi Isabela Burculeţ (CN „Mihai Viteazul” Bucureşti) şi Irina Elena Ursu (CN „Grigore Moisil”).

Competiţia „EDIT”, aflată anul acesta la a doua ediţie, face parte din proiectul „EDIT 2.0 (E Dreptul tău - Implică-Te)” finanţat prin YouthBank cu sprijinul Fundaţiei Comunitare Iaşi. Acest proiect reprezintă o iniţiativă a Clubului de Dezbateri Academice Iaşi (CDAIS) şi îşi propune să trezească interesul elevilor de liceu din clasele IX-XII cu privire la implicarea activă în societate, urmărindu-se formarea şi dezvoltarea acestora în spiritul dialogului critic şi informat. Astfel, EDIT 2.0 a cuprins şi trei sesiuni de training, susţinute de arbitri şi traineri profesionişti ai Clubului de Dezbateri Academice Iaşi, în care participanţii începători s-au familiarizat cu elementele unui discurs şi particularităţile formatului de dezbateri World Schools, descoperind şi exersând tehnici de cercetare, analiză şi argumentare. Anul acesta, proiectul EDIT (E Dreptul tău - Implică-Te) s-a bucurat de un număr dublu de participanţi faţă de anul anterior şi de un nivel ridicat al calităţii dezbaterilor, devenind o tradiţie de succes a Colegiului Naţional „Emil Racoviţă”.

Ştefana Nazare, clasa a X-a B
Colegiul Naţional „Emil Racoviţă” Iaşi
director de turneu