SpringDay 2013

În fiecare an, pe 9 mai, Uniunea Europeană îşi aniversează înfiinţarea. Pe 9 mai 1950 Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei în vremea aceea, propunea o nouă organizare a statelor europene sub formă de comunitate supranaţională. Pe principiile acestui proiect, la puţină vreme, s-a înfiinţat Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului care a fost premergătoare Uniunii Europene de astăzi.

Ca în fiecare an, colegiul nostru a sărbătorit Ziua Europei organizând un târg în cadrul căruia fiecare colectiv de elevi a realizat un stand menit să oglindească specificul cultural al câte unei ţări membre UE. A fost un bun exerciţiu de lucru în echipă, de creativitate, de cunoaştere a istoriei şi civilizaţiei europene dar şi de dezvoltare a abilităţilor antreprenoriale. Fondurile obţinute vor fi destinate amenajării curţii interioare a colegiului.

Iată cum s-a văzut această activitate, reflectată în relatarea unui vizitator:
„Încă de la intrare am fost întâmpinat cu pâine şi cu sare de un românaş şi o româncuţă care mi-au urat bun venit. I-am admirat pe români jucând hore şi sârbe în costume populare şi am gustat şi din plăcintele pe care le pregătiseră pentru vizitatori. Am făcut o poză în costume populare poloneze, l-am sărbătorit cu irlandezii pe sfântul Patrick, şi l-am vizitat pe Moş Crăciun în Finlanda. Când am ajuns în Belgia, nu puteam să ratez celebrele goffre sau şi mai celebra ciocolată belgiană. La Roma am gustat gelatto şi limonata. Mi-au oferit o reducere dacă ştiu să traduc o maximă din limba latină. Am tras biletul şi pe el scria Gaudeamus igitur adică aşadar, să ne bucurăm.  În Germania şi m-au îndemnat cu wursti şi cu bere. Bere fără alcool, evident, pentru că nici măcar în Germania minorii nu au voie să consume alcool.
Prin fiecare loc pe unde am trecut am întrebat şi de istoria ţării cu pricina, despre tradiţii şi despre toate lucrurile frumoase care îi fac să se deosebească de alte neamuri. Toată plimbarea prin Europa a durat cam o oră şi nici nu m-a costat mii de euro.” (pr. Serafim, M-rea Golia)

Galerie de imagini