Cu ocazia sărbătoririi Zilelor Școlii la Colegiul Național ”Emil Racoviță”, în perioada 14-16 noiembrie 2016, elevii claselor a X-a C și a X-a D, împreună cu doamnele lor diriginte Caradan Lorela și Obadă Elena și cu doamna profesoara Chelariu Cornelia, au descoperit împreună 3 orașe medievale, din Transilvania: Sighișoara, Sibiu, Brașov.
În prima zi, au pornit cu entuziasm la drum, spre Sighișoara, admirând natura ce îmbrăca haine de iarnă, trecând pe lângă Cheile Bicazului şi Lacul Roșu. Prima oprire, a fost la Mănăstirea Bistrița, ctitorită de Alexandru cel Bun, în anul 1406, aflată în județul Neamț. Odată ajunși în Sighișoara, elevii au intrat în cetate prin Turnul Croitorilor, și mai apoi au urcat cele 176 de trepte (Scara acoperită) pentru a ajunge la Școala din Deal și Biserica Evanghelică(din Deal). De la această altitudine, elevii au putut observa o panoramă incredibil de frumoasă asupra cetății și o parte a orașului Sighișoara, îmbrăcat în straie albe. După ce au coborât, aceștia au vizitat cetatea și au văzut alte obiective turistice importante precum Biserica Dominicană sau Turnul cu Ceas.
În cea de-a doua zi, încărcați cu bucurie și voie bună, elevii au plecat către Sibiu, iar pe drum, aceștia au prezentat câteva informații despre principalele obiective turistice pe care urmau să le viziteze. Ajunși la destinație, elevii racovițiști au mers prima dată la grădina zoologică unde, în ciuda temperaturii, au putut observa o multitudine de specii de animale. După aceea, mergând în Piața Mare, au fost grupați în echipe și fiecare dintre acestea a trebuit să afle care sunt monumentele istorice din jurul Pieței Mari, urmând a prezenta locurile proaspăt descoperite.Ulterior, au vizitat Catedrala Evanghelică, unde au putut observa și testa chiar ei cum se folosea un tipar pe vremuri și unde au urcat în turnul catedralei, care are o înălțime de aproximativ 70 m.
În ultima zi, elevii au ajuns la Brașov, de această dată, vizitând Muzeul de Etnografie. Aici erau două expoziții, una permanentă, unde le-a fost prezentată o poveste a firelor, și una temporară, despre obiceiurile și tradițiile din diferite sate din zona Transilvaniei, din perioada Crăciunului.
Astfel, după ce au vizitat Muzeul de Etnografie, îmbogățindu-și cunoștiințele cu informații prețioase despre cultura românilor și istoria acestora și după ce au mai petrecut o oră hoinărind prin frumosul oraș Brașov, elevii s-au întors la Iași, întristați pentru că excursia s-a terminat, însă fericiți pentru că au petrecut clipe de neuitat în cele trei zile în Transilvania, păstrând în suflet toate amintirile minunate și speranța unor noi aventuri.
Delia Diac, Bianca Ioniță, Cristiana Vlăduț- clasa a X-a C