Şcoala altfel 2015

6 aprilie 2015

Activitatea Coordonatori
Dansul ca formă de exprimare umană
Participanţi : clasa a X-a E
prof. Frunză Petrina

Maraton de programare
Participanţi: elevi din clasele a XI-a A, a XII-a A
În zilele de 6 şi 7 aprilie 2015, conf. dr. Sabin Buraga de la Facultatea de Informatică Iaşi, împreună cu dl. Alecsandru Grigoriu, Design Leader la Grapefruit, au organizat pentru elevi din clasele a XI-a A şi a XII-a A un « maraton de programare ».
Maratonul a debutat cu prezentările susţinute de dr. Sabin Buraga referitoare la ultimele noutăţi din domeniul tehnologiilor Web :

şi «Introducere în design web responsiv »,  susţinută de Alecsandru Grigoriu.

A doua zi elevii au dezvoltat în echipă o aplicaţie de vizualizare a orarului unei şcoli, cu facilităţi de căutare pe criterii diverse. Deşi aflaţi la primul contact cu unele dintre tehnologiile care trebuiau folosite, toţi au reuşit să dezvolte aplicaţii, cu diferite grade de funcţionalitate şi de acoperire a temei date.

Chiar dacă a existat un clasament şi premianţi, toţi ne considerăm câştigători. Pentru parcursul a două zile am devenit studenţi, apoi dezvoltatori Web, ca apoi să redevenim elevi şi să ne bucurăm de ceea ce am reuşit să învăţăm împreună.

Prezentari
Dezvoltarea aplicaţiilor
Prezentarea aplicaţiilor
Premiere

prof. Emanuela Cerchez
prof. Marinel Şerban
Introducere în matematica financiară
Participanţi: elevi din clasele a XI-a A, a XII-a A
Vrei să investeşti bani la bursă ? Pentru a avea succes trebuie să ştii matematică ! Primii paşi spre succes i-am facut deja : am învăţat primele noţiuni de matematică financiară şi am participat online la deschiderea bursei. E un început!
prof. Leon Piţu
Curs de prim ajutor
Participanţi: elevi din clasele a XI-a A, a XII-a A
Am învăţat principalele metode de a acorda primul ajutor chiar le-am şi aplicat. Poate cândva vom salva o viaţă !
prof. Emanuela Cerchez şi elevii George Pescaru, Diana Albu, Andreea Ciobanu, Mona Gaşpar
Violenţa fizică şi verbală prof. Lorela Caradan

Campionat de fotbal şi handbal
Invitaţi : elevi şi profesori de la Dumeşti, Mogoşeşti şi Miroslava

prof. Aruștei Valeriu
prof. Ciobanu Alexandru
prof. Stoleru Constantin
Excursie Bucureşti
Excursia a avut loc între 3-6 aprilie şi tema a fost Descoperiţi Bucureştiul de ieri şi de azi. Au participat 46 de elevi din clasele a IX-a D şi a IX-a E. Domeniile pe care le-am vizat au fost fost diferite: turistic (obiective: Biblioteca Naţională, Palatul şi biserica de la Cotroceni, Palatul Parlamentului, Muzeul de Ştiinţe Naturale, Muzeul de Istorie, centrul vechi, parcul Herăstrău); cultural  (concert de muzică clasică la Ateneu, spectacol de teatru: Scrisoarea - Teatrul Naţional, Revizorul -Teatrul de comedie, Casa memorială "T. Arghezi"); sportiv  (Arena Naţională şi Complexul Olimpic Român).
prof. Mihaela Vlioncu
Prof. Narcis Manoliu
Profesionişti
Proiectul se adresează elevilor de la clasa a VII-a B, având un caracter de consiliere şi orientare profesională. Proiectul urmăreşte cunoaşterea profesiilor prin intermediul celor care le practică şi au succes.Pictorii şi muzicienii, medicii, avocaţii, botaniştii au fost reperele consultate până în prezent. Pe baza unui set de întrebări, se va realiza o broşură privind descrierea profesiilor şi propunerea unor criterii în alegerea lor.
prof. Liliana Balan

7 aprilie 2015

Activitatea Coordonatori
Atelier de ornamente prof. Romanescu Geta
U.E. –spațiu al oportunităților pentru tinerii de pretutindeni prof. Ana-Maria Fuioagă
prof. Liviu Burlec
Chimie distractivă prof. Obadă Elena
Dinți sănătoși – zâmbet frumos! Dr. Păruș Dorin
Dezvoltarea creativităţii prin chimie
Participanţi: elevi din clasele a XI-a A, a XII-a A
prof. Daniela Ilucă

Design cu caractere
Participanţi: elevi din clasele a XI-a A, a XII-a A
Lucrări ale elevilor. Recunoaşteţi personajul ?

prof. Marinel Şerban

Introducere în grafică sau “cum se programează un joc?”
Participanţi: clasa a IX-a A
Pe parcursul a două zile am învăţat principiile realizării graficii în C şi apoi grafică utilizând biblioteca SDL. Vom aplica totul dezvoltând în echipă propriul nostru joc!
prof. Marinel Şerban
elev Eduard Budacă
Atelier de încondeiat ouă prof. Romanescu Geta

8 aprilie 2015

Activitatea Coordonatori
Be smart! Don’t start! prof. Sârghie Cornelia
Prevenirea consumului de droguri procuror Iulia Diaconu
prof. Ana-Maria Fuioagă
Secretele sănătății și frumuseții pielii! Dr. Solovăstru,  studenți mediciniști
Science Festival
Participanţi: elevii claselor a XI-a A, a XII-a A
Am vizitat Aula şi Biblioteca Universităţii Tehnice, precum şi Salonul ofertelor, apoi am vizitat Facultatea de Automatizări şi Calculatoare. Am fosat impresionaţi de laboratorul de robotică şi de laboratorul în care se controlează maşini şi drone prin dispozitive mobile.
prof. Emanuela Cerchez
prof. Marinel Şerban

9 aprilie 2015

Activitatea Coordonatori
Curs de dans
Participanţi: a XI-a A
Beneficiind de  experienţa şi tactul pedagogic al unui fost campion internaţional la dans, actualmente student la Coregrafie şi la ... Bioinginerie, elevii claselor a XI-a A şi a XII-a A au fost atât de entuziasmaţi de această experienţă, încât nu vor se oprească. Ca urmare, s-au înscris la un curs întreg. şi ... continuă să valseze.
prof. Emanuela Cerchez
instructor Cosmin Ioneasa, club Elegance
Cât de departe e America?
Participanţi: elevii clasei a V-a A
Activitatea a fost organizată în colaborare cu Biblioteca Gh. Asachi, Compartimentul American Corner Iaşi,  fiind concepută sub forma unei vânători de comori, care de data aceasta s-a desfăşurat printre rafturile bibliotecii. Indiciile erau citate ale unor autori cunoscuţi (atât români, cât şi americani), iar comorile erau ascunse, fie la secţia adulţi, copii sau alte domenii. Comorile erau imagini care reprezentau anumite simboluri americane (Statuia Libertăţii, Casa Albă, steagul SUA, etc.). Activitatea pe echipe, precum şi dorinţa de a găsi comorile ascunse, au transformat activitatea într-una interactivă, pe alocuri cu suspans. Finalitatea activitaţii – realizarea unui poster cu comorile găsite.
Scopul activităţii a fost conştientizarea importanţei literaţiei. La finalul activităţii, elevii au primit diplome de participare precum şi enciclopedii de artă, dăruite de sponsorul nostru American Corner Iaşi.
prof. Mihaela Sârghie
Alimentaţia copilului între necesitate, plăcere şi pericol Dr.Trandafir Laura Mihaela
Vizită la Continental
Participanţi: elevii clasei a X-a B
prof. Irina Vişan, prof. Mihai Chelariu, bibl. Chelariu Cornelia

10 aprilie 2015

Activitatea Coordonatori
Vizită la firma Gemini CAD Systems
În cadrul săptămânii “Şcoala altfel” elevii de la clasa a XI-a A au vizitat firma Gemini CAD Systems, firmă care produce soluţii complete (software şi hardware) pentru industria confecţiilor.
Mai întâi ne-au fost prezentate aplicaţiile software realizate de firmă şi modul în care acestea funcţionează. Desigur, nu în totalitate, dar suficient de mult încât să înţelegem complexitatea algoritmilor care stau în spatele acestor aplicaţii, precum şi a suportului matematic necesar. Exemplele practice prezentate ne-au făcut să înţelegem cât de dificil este de a realiza un model perfect pentru o realitate imperfectă şi extrem de diversă şi câte probleme de ordin practic poţi întâmpina atunci când realizezi o astfel de aplicaţie.
Am avut ocazia să discutăm cu programatorii firmei « în habitatul lor natural » şi să aflăm cum au rezolvat anumite probleme (de exemplu detectarea marginilor reperelor sau amplasarea optimă a reperelor pe o bucată de material). La final am văzut cum lucrează pe maşini « adevărate » fişierele generate în etapa de proiectare de aplicaţiile software. Am înţeles cum funcţionează maşinile care taie reperele atât utilizând tehnologie laser, cât şi folosind cuţite oscilante. Şi datorită faptului că ni s-au explicat atât principiile fizice şi cât şi matematica ce stă în spatele soluţiilor tehnologice, vizita noastră s-a transformat într-o adevărată experienţă interdisciplinară « hands-on ».
Nu în ultimul rând am fost impresionaţi de faptul că aceste soluţii atât de complexe şi atât de inovative sunt creaţia unei firme 100% românească.
prof. Emanuela Cerchez
Curs de dans
Participanţi: clasa a XII-a A
prof. Marinel Şerban
instructor Cosmin Ioneasa, club Elegance
Activitatea criminalistică

 

Saptamana Scoala altfel la clasa a VI-a D prof. Corina Rotaru